arrow

All projects

Hammarby gård

Client

City of Stockholm

Project group

Åsa Drougge

Year

2001–2010

Location

Hammarby Sjöstad, Stockholm

Photos

Anders Karlen, where not otherwise stated

Slideshow

Photo: Robin Hayes

Hammarby Gård is located by Hammarby lake and Hammarby canal in Stockholm. It is one of several construction phases in the urban development project of Hammarby Sjöstad. The city plan is based on a closed block structure interspersed with townhouses grouped around a central park, Hammarbyterrassen. The park is connected to the canal via a centrally located dock. The dock is surrounded by an extensive terrace construction of wood and granite. Luminaries are placed in a random composition at the harbour basin wall, creating a characteristic effect. South of the dock, in the middle of the park, a square with a play sculpture is located. The park is light and airy; characterized by simplicity and flexibility. Transverse perforated walls of light concrete and Copper Beach hedges form smaller park spaces between open lawns. Silver Maples are planted in the periphery of the park’s curvature. The lightning generates atmospheric shadowing of tree branches, as well as supplying the park’s internal walkways and places with general lighting.

Similar projects