All projects

Berghus 4

Client

JM AB

Project group

Jonas Berglund, Helena Emrani

Year

2018

Location

Årstadal, Stockholm

Photos

Robin Hayes

Slideshow

The courtyard of Berghus4 contains a paradox: it is at once a constructed ravine, dividing a building from arockface, and it is a lush garden, rich in vegetation. The narrow atmosphere of the ravine, created through theproximity of the new residential building to the cliff behind it, is reinforced through the use of a rich and variedplant palette that is tailored to the shady environment. Trellises support climbing plant varietals, which screenventilation towers and openings in the rockface. A narrow wooden path leads residents and visitors from thewestern staircase to the entrance to the courtyard, and on to a small patio. In the evening, bollard-mountedlighting works to dramatize and highlight the myriad of leaf forms present in the garden.

Similar projects