arrow

All projects

Mittparken i Sjövikshöjden

Client

JM AB

Project group

Åsa Drougge, Helena Emrani, Evelina Skogelid, Stina Hellqvist

Year

2014-2017

Location

Sjövikshöjden, Stockholm

Photo

Robin Hayes

Slideshow

This elongated park, which is centrally located in a new residential area in Stockholm, is intended to act as a garden for the residents of the area. Featuring flowering trees, perennials, and various types of climbers, the park landscape was designed in close dialogue with these residents. Surrounded by local streets with low speed limits, the park’s structure, which builds on a sequence of “garden rooms,” is intended to be robust yet also light and permeable, and to meet its surrounding with clearly delineated edges. A long, steel pergola in various shades of green accommodates both seating and rooms that are variously dedicated to rest, play, and other activities. Perennial plantings and a hornbeam hedge transect the park, supporting the pergola structure. A large room at the center of the park, containing long tables and a barbeque, provides space for neighborhood parties and picnics. The park also houses a fenced playground for children from nearby kindergartens.

Similar projects