arrow Alla projekt

Vårbergs jättar

Uppdragsgivare

Atelier Xavier Veilhan, på uppdrag av Stockholm Konst

Projektgrupp

Marc De Decker, Göran Lindberg
Konstnärlig gestaltning: Xavier Veilhan i samarbete med Alexis Bertrand
Projektledning och projektutveckling: Martin Coevoet, Eloïse Bloit och Andrea Ventimiglia

År

2018-2020

Publicerat

Designboom, Arkitekten, Dagens Nyheter, SVT, Yatzer, Numéro

Plats

Vårberg, Stockholm

Foto

Robin Hayes, där inget annat anges
Alla foton © Veilhan, Alexis Bertrand / ADAGP & Bildupphovsrätt, 2020

Bildspel

Foto: Aude Couvercelle

År 2018 hölls en internationell konsttävling genom Stockholm konst och stadsutvecklingsprojektet ”Fokus Skärholmen”. Nivå fick chansen att vara rådgivare till den franska konstnären Xavier Veilhan, en av finalisterna. Förslaget ”Vårbergs jättar” blev utvalt som vinnare, och Nivå fick uppdrag att inpassa två storskaliga skulpturer i Vårbergs parklandskap, söder om Stockholm. Utöver rollen som landskapsarkitekter fick Nivå bistå och vägleda konstnärens team i beslutfattande under processen, samt vara länken mellan de olika aktörerna i Sverige och Frankrike.

Skisser Xavier Veilhan © Veilhan / ADAGP & Bildupphovsrätt, 2020

”Vårbergs jättar” är den största satsningen på offentlig konst i Stockholm någonsin, och invigdes oktober 2020. Konstverket är uppdelat på två olika platser i Vårberg: ”Pelousen” och ”Stråkparken”, och består totalt av 85 självbärande betongblock. Den 19 meter långa jätten vid Pelousen vilar i en böljande park med olika typer av gräs- och ängsmattor, samt flera tusen lökväxter som blommar från tidigt vår till höst. I den andra installationen stiger en kvinnlig figur upp ur marken. Denna skulptur är placerad i en blomsterrik slänt och kan användas som en öppen scen i den gröna.

De gigantiska blå skulpturerna blir unika landmärken för området, och ambitionen har även varit bjuda in till lek, träff och häng. En stabil och välförankrad plats för invånarna när Vårberg förändras och utvecklas.

Liknande projekt