arrow Alla projekt

Vårbergs jättar

Uppdragsgivare

Atelier Xavier Veilhan, på uppdrag av Stockholm Konst

Projektgrupp

Marc De Decker, Göran Lindberg
Konstnärlig gestaltning: Xavier Veilhan i samarbete med Alexis Bertrand
Projektledning och projektutveckling: Martin Coevoet, Eloïse Bloit och Andrea Ventimiglia

År

2018-2020

Publicerat

Designboom, Arkitekten, Dagens Nyheter, SVT, Yatzer, Numéro

Plats

Vårberg, Stockholm

Foto

Robin Hayes, där inget annat anges
Alla foton © Veilhan, Alexis Bertrand / ADAGP & Bildupphovsrätt, 2020

Bildspel

Se bilder

Skisser Xavier Veilhan © Veilhan / ADAGP & Bildupphovsrätt, 2020

År 2018 hölls en internationell konsttävling genom Stockholm konst och stadsutvecklingsprojektet ”Fokus Skärholmen”. Nivå fick chansen att vara rådgivare till en av finalisterna, den franska konstnären Xavier Veilhan. Resultatet, ”Vårbergs jättar” blev det vinnande förslaget där Nivå sedan fick uppdrag att inpassa två storskaliga skulpturer i Vårbergs parklandskap. Utöver rollen som landskapsarkitekter vägledde Nivå konstnärens team i beslutfattande under processen och fungerade också som länken mellan de olika aktörerna i Sverige och Frankrike.

Foto: Andreas Nur

”Vårbergs jättar” är den största satsningen på offentlig konst i Stockholm någonsin, och invigdes i Vårberg, söder om Stockholm, oktober 2020. Konstverket är uppdelat på två olika platser: ”Pelousen” och ”Stråkparken”, och består tillsammans av 85 självbärande betongblock. Den 19 meter långa jätten vid Pelousen vilar i en böljande park med olika typer av gräs- och ängsmattor, samt flera tusen lökväxter som blommar från tidig vår till höst. I den andra installationen vid Stråkparken stiger en kvinnlig figur upp ur marken. Denna skulptur är placerad i en blomsterrik slänt och kan användas som en öppen scen i den gröna.

De båda gigantiska blå skulpturerna blir unika landmärken för området, och ambitionen har även varit att bjuda in till lek, träff och häng. De bidrar båda till att skapa en stabil och välförankrad plats för invånarna när Vårbergs förändras och utvecklas.

Liknande projekt